Kuchnia Polska

Baba wielkanocna

Tu podaj tekst alternatywny

czas: 30 minut+ 90 minut wyrastania i 50 minut pieczenia liczba porcji: 20

Składniki:

3 szklanki mąki 15 dag masła 8 łyżek cukru 5 żółtek, 10 dag drożdży, 1,5 szklanki mleka, zapach rumowy, tłuszcz do formy, po 3 łyki rodzynek i migdałów 1 łyżka mąki ziemniaczanej sok z 2 cytryn 4 łyżki cukru

Przyrządzanie:

Przygotować rozczyn: porkuszyć drożdże i rozetrzećje z łyżką cukru, łyżką ciepłego mleka i łyżką mąki. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Zagotować resztę mleka i wrzącym mlekiem zalać 1/2 szklanki mąki, a następnie energicznie rozetrzeć tak, aby nie powstały grudki. Po wystygnięciu dodawać do tej masy po łyżce do rozczynu, wymieszać, pozostawić do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem. Resztę mąki, żółtka z cukrem, mąkę z rozczynem wymieszać, powoli dodać rozpuszczone i przestudzone masło. Wyrabiać aż zacznie odchodzić od ręki. Dodać aromat i rodzynki oraz migdały oprószone mąką ziemniaczaną.. Włożyć do formy do 1/2 jej wysokości, pozostawić do wyrośnięcia. Piec około 40-50 minut w średnio gorącym piekarniku ( ok.180 stopni C). Po ostygnięciu polać lukrem: cukier i sok z cyrtyny wlać do rondelka, podgrzewać ciągle mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści, a całość zacznie gęstnieć i robić się biała. .